Zprávy z Velkoboru (Velkoborské noviny, 5/2013)

13.11.2013 23:33

Vážení a milí příznivci našeho sboru, tak máme za sebou tolik očekávané vystoupení v Praze na Vyšehradě. Za tento neopakovatelný zážitek musíme poděkovat Doc. Zdeňku Papešovi, předsedovi spolku Pražský Sušičan, dále Mgr. Václavu Potočkovi, jednateli pražského spolku Svatobor, kteří naše vystoupení zprostředkovali a nesmíme zapomenout ani na p. Václava Drhu, který vše nejen domluvil, ale opět náš koncert velmi zajímavě uváděl.

Mgr. Potočkovi patří také náš velký dík za opravdu zajímavé a poutavé vyprávění o dějinách Vyšehradu. Připadali jsme si opravdu výjimeční, protože jsme byli jediní, kdo měl svého osobního průvodce po tomto památném místě. Po tomto příjemném a zajímavém zážitku jsme se všichni odebrali ke schodům Slavína, na nichž se jednak postavil náš sbor, ale také zde p.Drha rozložil volně dostupné materiály, aby diváci věděli, odkud vlastně pocházíme.

Vystoupení u Slavína v nás vyvolávalo trému, zvláště při pomyšlení, že zde mimo jiné odpočívá jedna z našich největších pěvkyň Ema Destinnová. Po první písničce z nás naštěstí tréma opadla, a že se nám koncert povedl, o tom svědčí nejen zájem turistů, včetně japonských, kteří si nás dokonce nahrávali, ale hlavně to, že jsme dostaly nabídky na další pražská vystoupení. Pokud se uskuteční, nezapomeneme vás informovat. Po vystoupení jsme se s Mgr. Potočkem směli podívat do útrob hrobky Slavína-opravdu nezapomenutelné.

Den jsme zakončily večeří v příjemné zahradní restauraci a korunovala ho návštěva divadla Kalich, kde jsme s dobrou náladou shlédly, jak se činí profesionálové v muzikálu Pomáda. Domů jsme přijely unavené, ale spokojené. Jediné co nás mrzelo, byl malý zájem o tento počin mezi našimi místními příznivci, i přesto, že jsme na tuto akci objednaly velký autobus. Tak snad nás příště pojedete podpořit ve větším počtu, což by nás opravdu potěšilo.

A nyní již k našim nastávajícím aktivitám:

První z nich se koná 18. 10. v 17.00 ve Velkém Boru v síni U Trčků. Jedná se o hudební vystoupení na vernisáži podzimní výstavy. Kvůli nepřítomnosti téměř poloviny členek našeho sboru, nebudeme tentokrát zpívat, ale s krásnými skladbami vystoupí naše hudebnice.

Další naše vystoupení se koná 28. 10. ve 14.00 v Pačejově u příležitosti vzpomínkového aktu k 95. výročí ukončení 1. světové války a vzniku Československé republiky. Zde zazpíváme několik lidových písniček.

V neděli 3. 11. rády zazpíváme při mši v místním kostele.

A pak už nás čekají vánoční koncerty, na které už od září pilně nacvičujeme. Letošní výběr skladeb je opravdu pestrý, roráty počínaje, pokračujíc například skladbami W. A. Mozarta, J. Brahmse, V. A. Michny z Otradovic, J. J. Ryby a písničkou od kapely Čechomor konče. Dále si uděláme pomyslný výlet po Evropě. Od západu na východ jsme vybraly známé koledy, které vám zazpíváme nejen česky, ale vždy 1 sloku v originálním znění. A ani tento výčet není zdaleka úplný, takže se máte na co těšit a my doufáme, že si nás přijdete poslechnout se stejnou radostí, s jakou my pro vás vše nacvičujeme.

Takže, kdy a kde nás můžete v prosinci slyšet:

Začneme 1. 12. v 17.00 ve Velkém Boru při rozsvěcení vánočního stromu.

V neděli 8. 12. zazpíváme při mši v místním kostele

V pátek 13. 12. v 16.30 chceme potěšit obyvatele Domu s pečovatel. službou v Horažďovicích a v ten samý den v 18.30 vystoupíme v Olšanech.

V sobotu 14. 12. máme opět dva koncerty a to v 15.00 v Rabí, v multifunkčním domě a v 17.00 v Žihobcích v kostele Proměnění Páně.

V sobotu 21. 12. v 15.00 začneme v kostele sv. Ondřeje v Bezděkově, následovat bude v 17.00 koncert ve Svéradicících.

V úterý 24. 12. a ve středu 25. 12. se budeme snažit přispět ke sváteční atmosféře půlnoční mše  a Božího hodu vánočního v místním kostele.

V sobotu 28. 12. v 17.00 zazpíváme pro naše domácí příznivce v kulturní síni U Trčků.

A v neděli 29. 12. v 17.00 v Budislavicích v kostele sv. Jiljí zazpíváme letos naposledy.

Jak vidíte, máme opět nabitý program, a tak abychom se odměnily za celoroční snažení, uspořádáme na konci roku (datum ještě upřesníme) posezení s písničkou, jak jinak než s živou hudbou. Bude se konat v místním hostinci a všichni jste srdečně zváni. Tak určitě přijďte nejen na naše koncerty, ale i na společné posezení, protože s hudbou je život veselejší!

Přejeme vám hezký zbytek podzimu a těšíme se na vás na všechny, kdykoli a kdekoli.

     

                                                                    Váš Velkobor

                                                                                                                                               H.H.